Treceți la conținutul principal

Economia mondiala intr-un pahar de whiskey

Cum poate un Shot de Jameson Irish Whiskey sa explice comertul mondial si importanta unei piete libere si integrate la nivel international?
Cum poti, dintr-un pahar de whiskey sa intelegi ca multinationalele nu-s niste demoni care trebuie arsi pe rug?

Exista multe motive pentru care colosii multinationali pot fi aratati cu degetul, pusi la zidul rusinii si trasi de urechi :).
Insa exista si multe motive pentru care nu ar trebui sa ii repudiem complet.
Am vazut multe comentarii care spun ca, pana una alta, marii investitoti, precum Renault, Ford, Petrom/OMV sau chiar Procter and Gamble nu fact altceva "decat sa duc profitul din Romania in tarile lor de origine".
Da, foarte multe multinationale isi expatriaza profitul catre tara de origine.
Dar nu inainte de a plati impozitul pe profit in Romania, alaturi de celelalte taxe si impozite aferente activitatii lor.
Astfel, dintr-o cifra de afaceri de 100 de lei, 95 raman in Romania ca urmare a:
- platii resurselor materiale folosite in procesul tehnologic
- platii energiei si a celorlalte utilitati
- platii salariilor catre angajatii Romani
- platii asigurarilor sociale (pensii, sanatate etc)
- platii accizelor (in cazul domeniilor de activitate accizabile)
- platii tuturor furnizorilor care sunt "economia pe orizontala" care functioneaza alaturi de o multinationala.
Despre aceasta industrie pe orizontala vreau sa vorbim.
Sa luam urmatoarea situatie. Eu beau un pahar de Jameson:


Sa luam doar paharul! De sticla. De 50 ml!
Acest pahar este rezultatul unei extraordinar de complex proces tehnologic ce cuprinde: materii prime, capital, resurse umane, transport, echipamente/utilaje (pe care cineva le-a produs anterior intr-o alta fabrica :) si multe multe alte elemente.
Si fiecare element in parte enumerat mai sus presupune o gramada de alte inputuri economice.
Campioanele folosite la livrearea nispului la fabrica de sticla au fost si ele produse de cineva, intr-o alta fabrica, cu alti angajati etc etc.
Apoi vine whiskeyul.
Inainte de a ma putea bucura de acest whiskey iralndez de vis, sticla de Jameson trebuie livrata la magazin.
Livrarea se face de la distilerie, in Irlanda, pe un vapor, apoi camion, pana la un distribuitor din Romania. De la Bucuresti sticla trebuie sa parcurga vreo 600 de kilometri pana la Timisoara, de exemplu.
Cu un camion care consuma 20 de litrii la suta de kilometrii ... asta inseamna ca se vor consuma vreo 120 de litrii pe aceasta distanta.
La un pret de 5.6 Ron/L asta inseamna 672 de Ron. DUS!
Dar 50% din aceasta suma se duc direct la STAT - accize si TVA.
http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/iata-de-ce-nu-se-va-ieftini-benzina-cat-reprezinta-taxele-si-accizele-in-pretul-benzinei-in-toate-statele-europene-top-european.html
Doar din acest transport statul a facut 336 de lei! Dus!
Economia in general mai beneficiaza si de:
Salarul soferului, costul intretinerii camionului care ajunge in conturile unui service, venituri pentru compania ce a produs camionul...
Apoi sa vorbim de whiskeyul efectiv.
Acesta e produs in Irlanda.
E bine, fiindca economia Irlandeza trebuie stimulata fiind in mare criza :)
Ea se importa in Romania pe baza unei autorizatii emise de statul Roman. Pentru a primi aceasta autorizatie un importator are de platit niste taxe. Si aici ma refer doar la cele de la inceput, in procesul de autorizare.
Sticla efectiv costa vreo 75 de lei. 70 de mililitrii!

Acciza in romania e 750 Euro / hectolitrul de alcool pur.
Deci 2.1 Euro pentru o sticla de Whiskey Jameson - Adica 8.8 Ron
Mai avem TVA 24% - vro 15 Ron
Si iata cum din cei 75 de lei statul ia direct 24 Ron sub forma de TVA si acciza, adica aproape 30%
Mai avem si marja de profit a magazinului vreo 3-4 lei
Costurile de distributie / sticla vreo 3-4 lei
Si de restul banilor trebuie platiti angajatii distribuitorului, salariile lor, asigurarile lor sociale, apoi trebuie platiti angajatii din Irlanda, si obligatiile lor salariale si tot asa.
So, next time when you have a Jameson remeber this!
Multa lume munceste pentru acea sticla.
Acei oameni lucreaza pentru companii.
Companii care platesc o sumedenie de salarii, taxe si impozite.
Taxe si impozite pe care statul le foloseste ... cum stie si el mai bine... dar asta e o alta discutie!
Don't hate capitalism, use it better! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viclenia lui MIhai

Sinan Pasa era furios foc dupa ce ostile sale au fost infrante de Mihai Viteazul la Calugareni. Il cheama pe generalul Osman la el si-i spune: "Bai Osman Bai, ne-a bulit ghiauru'. Vreau sa-l terminam." "Da-mi o suta de mii de ieniceri si maine il fac praf cu voia lui Allah" raspunde Osman. "Gata! Vei primi 100.000 de ieniceri" ordona Pasa. A doua zi, pe o dimineata superba, in timp ce cantau privighetorile, o suta de mii de ieniceri Turci intra in Tara Romaneasca. Ajung ei la poalele unui deal cand, deodata, pe varful dealului pare, calare pe un cal alb, cu barda in mana, Domnul Mihai Viteazul! Se uita Mihai la turcii din vale si, brusc, da drumul unui incremenitor strigat de lupta " Muieeeeeeee!!!!!" Turci, inmarmuriti, nu stiu ce-i loveste, di din fata, si din coaste si, dupa o ora de casapit, 99.999 de turci morti umpleau campul. Doar Osman a scapat si fuge iute iute la Pasa. "Hauleu Pasaaa, ne-a nulit ghiauruuuu." &quo

jurnalul XI - who did it?

Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

Iordache si USRul. Vino sa vezi pisicutele care s-au saturat de principii

Da, nu e vorba despre: Acelea ar fi dragute si v-ar fi facut sa dati click imediat si share si like si cate si mai cate. Este insa vorba despre niste pisoiasi fricosi, care tremura la gandul si sunetul "catuselor". Sunt niste 'telectuali de CAP care au ajuns la butoane si acum isi acopera performantele penale cu legislatie iute albitoare. Daca infractorii obisnuiti pot numai spera sa isi "albeasca banii", ai nostrii doi crai din imagine, modele de top, full option, ce sunt ei, inegalabili mondiali, isi "albesc viata", stergand cu buretele infractiuni, proceduri si concepte din dreptul penal. Dar sa incercam sa analizam organizat si sistematic ineptia juridica. Daca se poate. Sa incepem cu vesinca replica a domnului Iordache in special si a PSD-ului in general: ,,Cei ce protesteaza  NU au citit modificarile"           - unde sa le citim? E greu, aproape imposibil pentru un cetatean sa gaseasca undeva modificarile codului penal, sau, sa